fbpx
  • 0497 932 866
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat kan ik verwachten van de basisopleiding bemiddeling?

Bemiddeling is een effectieve manier om conflicten op te lossen zonder juridische procedures. Steeds meer mensen zien de waarde hiervan in, zowel professioneel als persoonlijk. Maar wat houdt een basisopleiding bemiddeling precies in?

Balans tussen theorie en praktijk

In onze basisopleiding bemiddeling zetten we in op drie terreinen die cruciaal zijn om effectief met conflicten om te gaan:

  • Theorie: Je leert over verschillende soorten conflicten, hoe ze escaleren, welke communicatiestijlen er zijn en wat de mechanismen zijn van een conflict. Een sterke theoretische basis is essentieel voor bemiddelaars in spé.
  • Praktijk: De opleiding is erg praktijkgericht. Je krijgt concrete gesprekstechnieken aangereikt en leert hoe je een gesprek in drie fases kunt structureren. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden en leer je hoe je mensen van conflict naar oplossing navigeert. Deze competenties helpen je om verbinding te creëren, conflicten te voorkomen en de diepere laag tijdens een gesprek naar boven te halen.
  • Grondhouding: Je leert om neutraal betrokken te zijn, krijgt inzicht in situaties waarin neutraliteit onder druk staat en leert hoe je hiermee om kan gaan. Reflectieoefeningen en praktijkoefeningen helpen je om je grondhouding te versterken en te verfijnen.

Van advocaat tot marketeer

De deelnemers bij de opleiding zijn heel divers. Naast advocaten en notarissen, zijn er veel mensen met een menswetenschappelijk diploma die de opleiding volgen met het doel als zelfstandig bemiddelaar aan de slag te gaan.

Directeurs, leidinggevenden en HR-verantwoordelijken volgen de opleiding dan weer vanuit hun affiniteit met bemiddeling in hun huidige rol. Onze basisopleiding kent dus een heel diverse samenstelling, van juristen tot ondernemers en zelfs journalisten en acteurs.

Offline, online en in kleine groepen

Concreet spreidt de basisopleiding zich over een zestal maanden, met maandelijks lesmomenten, zowel online als op locatie. Zelfstudie is een belangrijk onderdeel, zodat je vooraf het lesmateriaal kan bestuderen op jouw tempo en optimaal kan profiteren van de lesdagen.

Op de lesdagen gaan we met zowel theorie als praktijk aan de slag. Voor de oefeningen worden we ondersteund door praktijkbegeleiders. Daarnaast word je onderdeel van een huiswerkgroep met een vijftal medestudenten, waarin je onder begeleiding van een erkend bemiddelaar oefeningen buiten de opleidingsdagen doet.

Docent Anouk Moors: “We krijgen vaak de feedback van de deelnemers dat het praktijkgerichte hét verschil maakt voor de deelnemers en ze dit als een enorme meerwaarde zien. We hebben als opleidingsinstituut meer dan 20 jaar ervaring in bemiddeling en we zien dat deze aanpak werkt.”

Wat na de opleiding?

Er is een zeer diverse uitstroom van onze opleiding. Je kan ervoor kiezen om eerst nog een specialisatie te volgen in familiale, sociale of handelszaken. Deelnemers met ondernemersgoesting vestigen zich daarna als zelfstandig bemiddelaar, vaak eerst in bijberoep.

Anderen integreren bemiddeling in hun huidige praktijk, zoals coaches, advocaten en therapeuten, die het vaak als onderdeel van hun aanbod opnemen. Een laatste groep neemt bemiddeling mee in hun professionele functie, zoals directeurs en medewerkers van ombudsdiensten.

Meer dan 30 jaar aan docenten-ervaring

Binnen de basisopleiding krijg je les van drie docenten, samen goed voor meer dan 30 jaar ervaring. Anouk Moors is bijna 20 jaar actief in de bemiddelingswereld en is hoofdtrainer bij MEDIV. Binnen MEDIV verzorgt Anouk de basisopleiding bemiddeling samen met erkend bemiddelaar Sandra Swers en advocate-bemiddelaar Lynn Meeuwissen.

Docent Anouk Moors: “Ik vind dit zelf een intens traject en voel me bevoorrecht om getuige te zijn van het leerproces dat mensen doormaken. De manier waarop we dit leerproces aanpakken, zorgt ervoor dat deelnemers niet alleen professioneel groeien, maar ook persoonlijk. Ze krijgen zuurstof. We leren anders kijken naar conflicten en wat ons verdeelt. De opleiding verbetert niet alleen het welzijn van de deelnemers, ze is ook wat de wereld nodig heeft.”

We geven de basisopleiding bemiddeling in Mechelen, Hasselt, Gent en Kortrijk. Hier vind je alle informatie.


KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 0497 932 866
  • Bonheidensteenweg 58
          2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief