fbpx
  • 0497 932 866
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welke beroepsmogelijkheden heb je na de basisopleiding bemiddeling?

Bemiddeling is een krachtig instrument om conflicten op te lossen en relaties te herstellen. Maar wat kun je precies verwachten na het volgen van de basisopleiding bemiddeling? We spraken met docent Anouk Moors over de diverse beroepsmogelijkheden die deze opleiding biedt. 

1. Erkend bemiddelaar

"De meest voor de hand liggende optie, is om aan de slag te gaan als erkend bemiddelaar binnen het officiële bemiddelingskader," legt Anouk uit. "Dit kan na het volgen van een specialisatie in familiale, sociale of burgerlijke en handelszaken. Denk bijvoorbeeld aan echtscheidingen, arbeidsconflicten of ruzies tussen een leverancier en een klant." 

Bemiddelaars kunnen zelfstandig werken of deel uitmaken van een groepspraktijk. Daarnaast bieden samenwerkingen met medische praktijken en andere organisaties kansen voor ondernemers met een passie voor bemiddeling. 

2. Bemiddelaar binnen een organisatie

Veel bedrijven en instellingen kiezen bewust voor bemiddeling om conflicten op de werkvloer of binnen de organisatie effectief aan te pakken. "Een goed voorbeeld hiervan zijn de ombudsmensen in Vlaamse ziekenhuizen," vertelt Anouk. "Zij worden systematisch opgeleid tot bemiddelaars. Deze beleidskeuze stelt hen in staat om conflicten tussen medewerkers en  patiënten op een constructieve manier te benaderen."  Ook bij de VDAB is bemiddeling een speerpunt. Zij hebben een interne pool van bemiddelaars om interne conflicten te begeleiden. 

3. Rollen waar bemiddeling essentieel is 

Bemiddeling speelt ook een belangrijke rol in functies waar conflicthantering essentieel is. "Denk aan preventieadviseurs en vertrouwenspersonen," zegt Anouk. "Voor hen is bemiddeling vaak een wettelijke vereiste of een essentieel onderdeel van hun functie." 

Daarnaast zijn er professionals die bemiddeling inzetten als extra vaardigheid in hun huidige rol. "HR-leidinggevenden, OCMW-coördinatoren of algemeen directeuren passen steeds vaker bemiddeling toe in hun gesprekken met personeel of cliënten.” 

4. Bemiddeling als visie en werkwijze

Volgens Anouk is bemiddeling niet alleen een beroep, maar ook een waardevolle aanpak die in verschillende sectoren kan worden geïntegreerd. "We zien steeds meer mensen die de opleiding volgen om bemiddeling als gedachtegoed te integreren in hun manier van werken. Dit kan in leidinggevende functies, maar ook in dagelijkse interacties binnen organisaties." 

5. Onder begeleiding van een koepelorganisatie

Een aantal initiatieven biedt erkende bemiddelaars de mogelijkheid om binnen een wettelijk kader aan de slag te gaan onder de vleugels van een grote organisatie. "Denk bijvoorbeeld aan het CAW of de Pareto Groep," zegt Anouk. "Zij bieden een goede omkadering en ondersteuning, zodat bemiddelaars hun beroep op een professionele manier kunnen uitoefenen en toch als starter de nodige begeleiding krijgen." 

Daarnaast ondersteunt het ledencentrum van MEDIV zijn leden bij het opbouwen van een netwerk, het ontdekken van beroepsmogelijkheden en het gebruik van praktische tools zoals fiches en informatiecampagnes.


KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 0497 932 866
  • Bonheidensteenweg 58
          2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief