fbpx
  • 0497 932 866
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Waarom kiezen voor de specialisatie familiale bemiddeling?

Wie aan familiale bemiddeling denkt, denkt vaak aan echtscheidingen. Maar de praktijk is veel breder dan dat. In de specialisatieopleiding familiale bemiddeling bij MEDIV leer je hoe je mensen kan begeleiden in de meest essentiële context: die van familierelaties. Docente Lynn Meeuwissen legt uit waarom dit traject zo waardevol en verrijkend is, zowel voor wie je begeleidt, als voor jezelf.

Wat leer je in deze specialisatie?

Lynn Meeuwissen

“In deze specialisatie gaan we aan de slag met de specifieke dynamieken van conflicten in de familiale sfeer,” vertelt Lynn. “Dat kan gaan over koppels die twijfelen of ze willen scheiden of niet, maar ook over mensen die die stap wél zetten en daar heldere en duurzame afspraken rond willen maken. Afspraken die voor rust zorgen, zodat er geen ruis op de lijn ontstaat.”

Maar het blijft niet bij scheidingen. Familiale bemiddeling raakt een breed veld van relaties:

  • Nalatenschapsconflicten
  • Discussies over zorgvolmachten of hoe de zorg voor ouders verdeeld wordt
  • Vragen over samengestelde gezinnen: wie neemt welke rol op, hoe omgaan met pluskinderen of spanningen tussen kinderen en nieuwe partners
  • Conflicten tussen broers en zussen, of tussen ouders en pubers
  • Contactherstel tussen (groot)ouders en (klein)kinderen na een scheiding of overlijden

“Familiale bemiddeling gaat dus niet altijd over een conflict,” vult Lynn aan. “Het kan ook gaan over het zoeken naar een nieuwe vorm van samenleven waarbij iedereen zich goed voelt.”

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

De opleiding is er voor iedereen die wil werken met families in persoonlijke en vaak emotioneel geladen situaties. “We leven in een samenleving waar er voor die emoties soms weinig ruimte is,” merkt Lynn op. “Maar net door die emoties een plaats te geven in bemiddeling, help je mensen om spanningen te vermijden, afscheid te nemen of een doorstart te maken.”

Familiale bemiddeling is ook bijzonder geschikt voor wie het belangrijk vindt dat kinderen hun plek krijgen in scheidingsverhalen, of wie wil bijdragen aan herstel in familierelaties.

Wat kan je ermee doen?

Na de opleiding kan je als erkend bemiddelaar aan de slag met uiteenlopende familiale situaties. Sommige bemiddelaars focussen op het juridische luik, zoals het opstellen van een EOT. Anderen leggen meer de nadruk op de relationele kant van familiedynamieken.

Sommige afgestudeerden starten zelfstandig, anderen vinden werk binnen organisaties zoals het CAW. “We zien daarnaast ook dat therapeuten of coaches deze specialisatie volgen, omdat ze gesprekken willen leren begeleiden op een bemiddelingsgerichte manier,” aldus Lynn. “Daarnaast ontstaan er ook mooie samenwerkingen met rouw- en verliesbegeleiders of zelfs begrafenisondernemers, die cliënten doorverwijzen om bijvoorbeeld conflicten rond afscheid te begeleiden.”

En wat met het juridische luik?

Veel deelnemers zijn in het begin wat bang voor het juridische aspect van familiale bemiddeling, zeker als ze geen juridische achtergrond hebben. “Maar dat hoeft je echt niet af te schrikken," benadrukt Lynn. “We begeleiden deelnemers daarin heel goed, met uitgebreid cursusmateriaal, voldoende lesdagen en veel oefeningen. Je krijgt de grote lijnen mee, leert wanneer je ondersteuning nodig hebt én hoe je bijvoorbeeld kan samenwerken met een notaris, advocaat of een andere professional zoals een accountant.”

Persoonlijke groei als extraatje

Een niet te onderschatten onderdeel van de opleiding is de persoonlijke reflectie. “We hebben het over familiedynamieken, over hoe conflicten en evenwichten ontstaan. Dan is het logisch dat je ook even naar je eigen gezin of familie kijkt,” vertelt Lynn. “Dat kan best confronterend zijn, maar we creëren een veilige omgeving waarin je alleen deelt wat je zelf wil delen.”

Toch blijkt die persoonlijke insteek vaak net een grote meerwaarde. “Het mooie aan deze specialisatie is dat je mensen ziet groeien,” zegt Lynn. “In het begin zijn sommigen onzeker, bijvoorbeeld over het juridische. En dan zie je hen gaandeweg sterker worden, het zich eigen maken, zelfvertrouwen krijgen. Mensen geven achteraf vaak aan: ‘ik heb mezelf of mijn gezin beter leren kennen, en kan daardoor dingen loslaten of anders bekijken’. Je maakt echt het verschil in het dagelijkse leven van mensen.”


KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 0497 932 866
  • Bonheidensteenweg 58
          2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief