fbpx
 • 0497 932 866
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Belang van het kind

Inhoud

Als professionele actor in jeugd- en familiezaken word je ongetwijfeld vaak geconfronteerd met een situatie of vraag die een impact kan hebben op het leven van een minderjarige. Deze situaties kunnen erg uitdagend en zijn. Er moeten soms keuzes gemaakt worden. En het is niet altijd duidelijk wat de juiste keuze is. Vaak zal je proberen om een keuze te maken die in het belang van het kind is – een begrip dat een prominente plaats kreeg in het kinderrechtenverdrag. Het is niet alleen een recht op zich, het is ook een centraal begrip om alle andere rechten in het IVRK vorm te geven.

Maar, hoe doe je dat nu, een keuze maken in het belang van het kind? Hoe belangrijk het recht ook is, er is ook onduidelijkheid wat betreft de concrete invulling van dat recht. Het is nochtans belangrijk om dat recht ten volle te laten floreren en daar speel je als professionele actor in jeugd- en familiezaken een immense rol in. Het Kenniscentrum Kinderrechten ontwikkelde een handleiding en stappenplan om met het belang van het Kind aan de slag te gaan. Het stappenplan helpt je om een beter begrip te krijgen van de noden en de rechten van minderjarigen in een complexe situatie. Deze workshop is erop gericht om jullie kennis te laten maken met het stappenplan ‘belang van het kind’ en hoe je hiermee aan de slag kan in jullie eigen praktijk om reflectief, kritisch, overschouwend en potentieel participatief aan de slag kan om het belang van het kind centraal te stellen.

Met de workshop en het stappenplan willen we deelnemers in staat stellen om in het bijzonder:

 • Inzicht in het concept en recht ‘belang van het kind’ en het belang ervan voor uw praktijk;
 • Te reflecteren over een casus aan de hand van het stappenplan: een praktijkgericht kader voor de beoordeling en bepaling van het belang van het kind;
 • Taal aanreiken om over overwegingen en beslissing te nemen in het belang van het kind.

De workshop bestaat uit twee sessies van telkens 2,5u. Sessie 1 vindt plaats op 27 november, sessie 2 vindt plaats op 18 december.

In de eerste sessie wordt de theoretische achtergrond meegegeven. Wat is het belang van het kind? Wat mag je verwachten van het stappenplan om het belang van het kind te bepalen? We gaan hiervoor aan de slag met een casus uit het werkveld – de handleiding en het stappenplan zijn immers ontwikkeld om ter hand te nemen bij een uitdaging op jullie professioneel bord. We betrekken jullie graag in de denkoefening en zetten jullie al aan het werk met de materie.

Tussen de twee sessies krijgen de deelnemers de kans om zelf aan de slag te gaan met het stappenplan. Zij mogen één eigen case insturen waarvoor zij het stappenplan, de handleiding en het invulrooster hebben gebruikt. Zij mogen hierbij aangeven welke moeilijkheden zij bij het gebruik eventueel ondervonden, alsook op welke elementen ze feedback wensen of waarover zij nog vragen hebben.

Bij de tweede sessie wordt er van de deelnemers verwacht dat ze vertrouwd zijn met de theoretische onderbouw zodat er actief aan de slag kan gegaan worden met de uitdagingen uit hun eigen praktijk.

Doelgroep: jeugdadvocaten, parketmagistraten in jeugdzaken, jeugdrechters, jeugdhulpverleners, bemiddelaars, advocaten 

Praktisch

 • Datum: 27 november en 18 december 2024
 • Uren: telkens van 15u00 tot 17u30
 • Plaats: Online via het MEDIV Zoom platform
 • Maximaal 16 deelnemers
 • Prijs: € 300,00 (excl. btw) | € 363,00 (incl. btw)
 • Erkend door de Federale Bemiddelingscommissie voor 5u permanente vorming
 • Erkend door de OVB voor 5 standaardpunten

Trainers: Lynn Meeuwissen & Rozelien Van Erdeghem

lynn-meeuwissen.jpg
Rozelien-Van-Erdeghem.jpg

logo kmo 270Hieronder de opsplitsing van de bedragen indien u beroep doet op KMO Portefeuille (DV.O105551 - Thema: Beroepsspecifieke competenties):
Bedrag rechtstreeks aan Mediv te storten: € 63,00
Projectbedrag in te dienen bij KMO: € 300,00 (afhankelijk van de grootte van uw onderneming, wordt tot 30% van dit projectbedrag gesubsidieerd door de overheid)

Zoek een Opleiding

Datum vanaf
Datum tot
Categorie
Locatie

KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • 0497 932 866
 • Bonheidensteenweg 58
        2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief