fbpx
 • 0497 932 866
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deep Democracy - Level 1

Inhoud

De wijsheid van de Neen!

Beslissingen en besluiten … Ons leven zit er vol van. Kleine en grote besluiten die onze relaties en levenskwaliteit beïnvloeden. Beslissingen zijn vaak bron van conflict: omdat ze eenzijdig worden genomen, omdat er volgens een meerderheidsprincipe wordt besloten, omdat mensen wel mogen zeggen wat ze denken maar er niet lijkt geluisterd te worden, omdat ze vaag en onduidelijk zijn …

Deep Democracy is tegelijk een bijzondere filosofie, een sterke theorie en een krachtige methode die in Zuid-Afrika tijdens het post-apartheidsregime werd ontwikkeld door Greg en Myrna Lewis. Dit in een periode waarin mensen vanuit grote verschillen en in een emotioneel beladen periode moesten gaan samenwerken. Deep Democracy is gebaseerd op de proces georiënteerde psychologie van Arnold Mindell.

Deep Democracy staat onder meer voor een wijze van besluitvorming waarin er echt geluisterd wordt, waar ook de stem van de minderheid een plek krijgt. In die zin verschilt de manier van beslissingen nemen met het vier stappen besluitvormingsmodel van Deep Democracy fundamenteel van een democratie waarin de stem van de meerderheid de richting bepaalt. De “Deep” in Deep Democracy staat voor de diepgang waarmee de besluiten worden genomen. Anders dan in andere methodes van besluitvorming worden er onbewuste lagen aangesproken en er wordt individuele en collectieve wijsheid aangeboord. Deep Democracy is naast een methode voor inclusieve besluitvorming ook een beproefde methode voor conflicthantering.

Een volledige leergang in Deep Democracy bestaat uit 4 levels.

Level 1

Tijdens de level 1 training maak je kennis met de sleutelbegrippen van de Lewismethode.
Aan het einde van de module:

 • Ken je het onderscheid tussen traditionele manieren van faciliteren en de Deep Democracy facilitatie.
 • Heb je de vier stappen in besluitvorming uitgebreid kunnen oefenen en ervaren.
 • Heb je zicht op de bewuste en onbewuste lagen in groepen en hoe deze besluitvorming beïnvloeden.
 • Ken je theoretische basiskaders uit de Lewismethode.
 • Kan je werken met de verschillende diagnostisch tools uit het model

Level 1 bestaat uit 8 onderdelen

 • Het groepsbewuste en onbewuste: dit onderdeel bevat de kernelementen van de Lewis Deep Democracy theorie. Deze theorie vormt de basis om de tools te gaan oefenen en ervaren (theorie).
 • De check in en check out: om het begin en einde van een bijeenkomst te markeren. Bij de check in en check out werk je met vaste principes. Je stelt vragen, begeleidt een meditatie, geeft reflectie opdrachten … afgestemd op de context. Dit is een krachtige manier van starten en afsluiten, die van bij het begin verbinding maakt met het onbewuste en al een ruimte creëert om zaken uit te spreken (tool).
 • De vier stappen in besluitvorming en de metaskills: in deze module ontdek je dat er 5 stappen zijn in de Deep Democracy besluitvorming: 4 stappen boven de waterlijn en één stap eronder. Je maakt ook kennis met de verschillende metaskills van de Deep Democracy facilitator (tool).
 • Gesprek op voeten: bijzondere manier om alle invalshoeken in een groep te verzamelen. Stimuleert participatie en betrokkenheid van de deelnemers. Dynamische tool die beweging stimuleert waardoor angst daalt (tool).
 • Roltheorie: deze theorie is gebaseerd op Arnold Mindell’s proces georiënteerde psychologie. Kwantumdenken staat centraal in deze manier van kijken naar groepen. Op deze laag zit voor velen deelnemers de paradigmashift in hun werk met groepen en organisaties. Roltheorie brengt theorieën uit de natuurkunde binnen in de wereld van de psychologie, waardoor je op een andere manier naar individuen en groepsdynamieken gaat kijken (theorie).
 • Verwarrende communicatie: verwarrende communicatie is als het ware een signaal dat er iets niet gezegd wordt. Tijdens deze module leer je de verschillende vormen van verwarrende communicatie kennen en hoe je ermee kan werken als facilitator (diagnostische tool).
 • Edge gedrag en cirkelen: tools die ons meer inzicht geven in de emotionele en irrationele aspecten die groepen beïnvloeden. En die als signaal kunnen gezien worden dat de sabotagelijn in beweging is in de groep (diagnostische tool).
 • Pijlen gooien: om groepen en individuen te helpen zeggen wat gezegd moet worden. Inzetbaar bij spanning en conflict in groepen. Het is stap 5 in het besluitvormingsproces, een tool net onder de waterlijn (tool).

Lesmateriaal

Na level 1 krijg je via een persoonlijke login toegang tot de Lewis Deep Democracy website. Hier kan je handleidingen downloaden van de 8 modules en heb je toegang tot diverse informatie, filmpjes en theorie.

Certificering

Na level 1 ontvang je via de Lewis Deep Democracy website een persoonlijk certificaat. Hiermee kan je doorschakelen naar level 2 in ieder opleidingsinstituut in de wereld waar Deep Democracy wordt aangeboden.

Schrijf ik me in of niet?

Je al dan niet inschrijven voor deze training is ook een besluit. Wil je al een keer ervaren hoe je zo een besluit op een Deep Democracy manier kan nemen? Dan kan je deze oefening gebruiken om je beslissing te nemen. Op die manier krijg je ook al voeling met de wijze van besluitvormen in Deep Democracy en ben je zeker dat je beslissing om wel of niet deel te nemen de juiste beslissing is.

Doelgroep: iedereen die in zijn organisatie, bedrijf, gezin, leven ... op een vernieuwende en duurzame manier wil besluiten nemen en omgaan met tegenstellingen: leiders, facilitators, coaches, bemiddelaars, vaders, moeders, zonen, dochters ...

Praktisch

 • Data: 5 & 6 juni 2025
 • Uren: 9u30 tot 16u30
 • Plaats: MEDIV-huis Mechelen (Frederik de Merodestraat 12, 2800 Mechelen)
 • Maximaal 16 deelnemers
 • Prijs: € 650 (excl. btw) | € 786,50 (incl. btw)
 • Maaltijd en drankpauzes inbegrepen in de prijs
 • Erkenning door de Federale Bemiddelingscommissie voor 11u permanente vormingsuren

Trainer: Anouk Moors

anouk-moors-b.jpg

Hlogo kmo 270ieronder de opsplitsing van de bedragen indien u beroep doet op KMO Portefeuille (DV.O105551 - Thema: Beroepsspecifieke competenties):
Bedrag rechtstreeks aan Mediv te storten: € 136,50
Projectbedrag in te dienen bij KMO: € 650,00 (afhankelijk van de grootte van uw onderneming, wordt tot 30% van dit projectbedrag gesubsidieerd door de overheid)

Zoek een Opleiding

Datum vanaf
Datum tot
Categorie
Locatie

KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • 0497 932 866
 • Bonheidensteenweg 58
        2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief