Wanneer je als bemiddelaar erkend bent door de federale bemiddelingscommissie, ben je verplicht elke twee jaar 18 uren permanente vorming te volgen. Doel hiervan is dat je je als bemiddelaar bijleert en op de hoogte blijft van ontwikkelingen in jouw vakgebied. Maar hoe, waar en wanneer kan je die vormingsuren ingeven om zo je erkenning te verlengen? Wij geven graag een antwoord.
1. Begin op tijd
De federale bemiddelingscommissie verwacht in januari van elk oneven jaar een overzicht van je vormingen. We maken het even concreet:
- Erkenning gekregen vóór 2023? Dien dan 18 uren vorming in vóór 31 januari 2025.
- Erkenning in 2023? Geef 9 uren vorming door vóór 31 januari 2025.
- Erkenning in 2024? Dan moet je pas in januari 2027 de vormingsuren doorgeven.
Begin dus op tijd met je bijscholing, zodat je deze kan spreiden over twee jaren. Meestal gaat het over 3 opleidingsdagen van 6 uur, dat is anderhalve dag per jaar. Bij MEDIV merken we dat er veel bemiddelaars zijn die de laatste 4 maanden een inhaalbeweging doen. Op dat moment zijn er al verschillende vormingen volzet en moet je misschien een opleiding volgen die minder interessant voor je is. Kies dus op tijd, zodat je bijscholing echt een meerwaarde voor je is.
2. Kies de juiste opleiding
De 18 uren vorming staan los van het aantal erkenningen die je hebt. Heb je dus een specialisatie in familiale en sociale zaken, dan dien je ook maar 18 uur vorming te volgen. Je hoeft de inhoud ook niet te verdelen over je verschillende vakdomeinen.
Bemiddelaars focussen het beste op het bijscholingsaanbod. Wees je ervan bewust dat de opleiding erkend moet zijn door de commissie. MEDIV is een erkend instituut, tenzij anders vermeld op onze website zijn alle opleidingen geschikt. Ook bij andere instituten staat het vermeld bij een opleiding wanneer deze is erkend als vorming. Vormingen mogen zowel in vivo als online worden gevolgd.
Je kan ook extra uitdaging vinden bij thema’s zoals deep democracy en geweldige communicatie. Daarnaast zijn er naast opleidingen, ook nog andere zaken die meetellen. Zo kan je 6 uren ingeven als lesgever, praktijk- of stagebegeleider. Maar ook als je deelneemt aan een supervisiegroep of intervisiegroep, telt dit voor 6 uren. Op de website van de federale bemiddelingscommissie staan de juiste voorwaarden vermeld. Het schrijven van een boek of artikel telt ook mee voor 6 uren.
Ben je een advocaat-bemiddelaar? Dan kan het slim zijn je bijscholing te combineren met een vorming die ook geschikt is voor de Orde van de Vlaamse Balies. MEDIV heeft een aantal opleidingen in haar aanbod die zowel door de FBC als de OVB erkend zijn.
Heb je een opleiding gevolgd, vraag dan een attest van het vormingsinstituut. Dit is het bewijs dat je nodig hebt om je erkenning te verlengen.
3. Vul zelf het formulier in
Je krijgt geen brief of mail van de federale bemiddelingscommissie om je vormingen in te dienen. Je moet er zelf aan denken om dit in orde te brengen. Tip: zet tweejaarlijks een reminder in je digitale agenda begin januari.
Zorg dat je 18 uren vorming hebt verzameld en dat je hier de nodige bewijzen van hebt. Ga naar de website van de federale bemiddelingscommissie, Download het 'Formulier voor het indienen van uw dossier van permanente vorming' en vul het in. Sla het document op en verstuur het samen met de aanwezigheidsattesten én een attest van je beroepsaansprakelijkheidsverzekering per mail naar de commissie.
Nog vragen? Lees dan even de regels na van de commissie.
4. Check indien nodig
Na indienen van je dossier mag je van de federale bemiddelingscommissie een mail verwachten met daarin of een bevestiging van je verlenging of een vraag naar extra informatie om je verlenging in orde te brengen. Hoor je niets van de federale bemiddelingscommissie, dan neem je best even contact met hen op zodat je op de hoogte bent van je dossier.
Vergat je je vormingen door te geven of ben je te laat, dan kunnen er gevolgen zijn, zoals de intrekking van je erkenning. Heb je een tijdje geen erkenning meer gehad en wil je deze terug activeren, dan vraagt de commissie 9 uren opleiding per jaar dat je geen erkenning had, met een maximum van 90 uren. Had je bijvoorbeeld een erkenning tot 2018, dan niet tot 2024 en wil je nu opnieuw je erkenning aanvragen, dan dien je 54 opleidingsuren te volgen.