fbpx
 • 0497 932 866
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werken met onoplosbare conflicten

Inhoud

Sommige conflicten zijn onoplosbaar omdat ze 'mimetisch' van aard zijn. De klassieke conflict- en bemiddelingstheorieën zijn gebaseerd op een billijke (her)verdeling van goederen. Hiervoor baseert men zich op de democratische idee dat mensen niet hoeven te strijden wanneer hun fundamentele noden zijn vervuld. De bemiddelaar is dan ook intensief bezig te zoeken naar een evenredige herverdeling die door alle partijen als rechtvaardig wordt ervaren. Dit is in bepaalde conflicten niet wat echt op het spel staat. Wat zich aandient is dat de tegenpartij het 'model' van verlangen wordt en niet zozeer de goederen. Omdat de mimese zich richt op het willen hebben wat de ander heeft en nauwelijks een relatie heeft met de begeerde goederen is het moeilijk om het verlangen te doen stoppen. Als de begeerde goederen zijn verkregen, zal de mimetische begeerte zich weer richten op iets anders wat de andere wèl heeft en de persoon in kwestie niet. Dit leidt onherroepelijk leidt tot rivaliteit, jaloezie en uiteindelijk geweld. De eigen geminachte identiteit verdedigen, is een hoofdbron van deze conflicten. Onoplosbare conflicten gaan in wezen niet om de strijd om goederen maar wel om diepgaand gezien of erkend te worden in onuitgesproken motieven. Dit terwijl de bemiddelaar vaak gedreven bezig is met het zoeken naar compromis of consensus. De enige uitweg bestaat uit reflectie met de partijen op hun mimetisch gedrag dat zich situeert in de onderstroom gekoppeld aan diverse niveaus van erkenning geven: onrecht en verdiensten, belangen en behoeften, emoties, zelfperceptie en zelfwaardering, verborgen verwachtingen, onaffe situaties uit het verleden

Tijdens deze bijscholing wordt de mimetische theorie van René Girard kort toegelicht met de toepassing naar bemiddeling. Daarna wordt er bemiddelingsgericht geoefend vanuit casuïstiek met mimetische inhoud. Het oefenen focust zich op het geven van erkenning op diverse niveau's: persoonlijke verschillen, emoties, noden, zelfbeeld en eigenwaarde, verborgen verwachtingen en hoop, onaffe situaties uit het verleden, sociaal ervaren. Er wordt o.m. gewerkt met technieken uit de transformatieve bemiddeling, Harvard Negotiation Method, model deep democracy, Dit met de bedoeling de mimetische escalatie het daaruit voortvloeiend geweld te beperken.

Doelgroep: bemiddelaars, therapeuten, coaches, professionals die in aanraking komen met conflicten en/of verschillen.  

Praktisch

 • Datum: 5 november 2024
 • Uren: 9u30 tot 16u30
 • Plaats: Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent
 • Standaardprijs: € 300,00 (excl. btw) | € 363,00 (incl. btw)
 • Maaltijd en drankpauzes inbegrepen in de prijs
 • Erkenning door de Federale Bemiddelingscommissie voor 6u permanente vormingsuren

Trainer: Claude Vandevoorde

claude-vandevoorde.jpg

Hlogo kmo 270ieronder de opsplitsing van de bedragen indien u beroep doet op KMO Portefeuille (DV.O105551 - Thema: Beroepsspecifieke competenties):
Bedrag rechtstreeks aan Mediv te storten: € 63,00
Projectbedrag in te dienen bij KMO: € 300,00 (afhankelijk van de grootte van uw onderneming, wordt tot 30% van dit projectbedrag gesubsidieerd door de overheid)

Zoek een Opleiding

Datum vanaf
Datum tot
Categorie
Locatie

KMO-Portefeuille

MEDIV is een geregistreerd dienstverlener voor de KMO-Portefeuille, dienst Opleidingen (thema: beroepsspecifieke competenties). Ons registratienummer is DV.O105551.

logo kmo 270

Contact

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • 0497 932 866
 • Bonheidensteenweg 58
        2812 Muizen (Mechelen)

Nieuwsbrief